Dr. Papcsák Ferenc XIV. kerületi Polgármester részére!

 

Tárgy: XIV. kerület Hermina úti Orvosi rendelő

 

A Hermina úti rendelőben dolgozóktól tudtuk meg, hogy március 1-én a Polgármester Úr és képviselő testülete úgy döntött, hogy az épületet spórolás indokával bezárja.

Szeretnénk a figyelmükbe ajánlani az alábbi tényeket és információkat, amelyek a rendelő további működése mellett szólnak.

Budapest XIV. kerületében él a legtöbb látássérült életvitel szerűen. Valamint itt található a Vakok Állami Intézete, a Vakok Általános iskolája, a Vakok Idősek Otthona, és számos látássérülteket érintő szervezet.

A kerületben élő és az intézményekben átmenetileg lakó személyek folyamatosan veszik igénybe a rendelő orvosi szolgáltatásait. Az intézmény dolgozói naponta többször is találkoznak látássérültekkel, ezért már tudják, hogy hogyan és milyen formában tudnak segíteni. Ebben a rendelőben már az is elfogadott, amikor egy sorstárs Vakvezető kutyájával tartózkodik az épületben. Sajnos ez nem minden intézményben van így! A dolgozók segítőkézsége és megbízhatósága már régóta nem kérdéses.

Valamint a rendelőben dolgozik sorstársunk is akinek megélhetése bizonytalanná válik az intézmény bezárásával.

A látássérültek számára az épület könnyen megközelíthető, mivel például semmien nagy téren nem kell átmenni és nincs szükség mesterségesen épített támpontokra, melyek több millió forintba kerülnek.

 

Az elemi rehabilitációs központok sem működnek, ezért igen csak hátrányos helyzetbe kerültünk ismét! Ha bezárják az épületet nagyon sok látássérültnek több új útvonalat kell megtanítani, melyre rehabilitációs szakember jelenleg nincs! Ebből kifolyólag az alapszolgáltatásokat nem tudjuk elérni, ami viszont állampolgári jogainkat sérti.

 

A látássérülteket segítő szolgálatok sincsenek felkészülve arra, hogy a megnövekedett igényeket kielégítsék, valamint azt sem biztosítják, hogy a 08:00 és 16:00 órán kívül eső időben segítséget nyújtsanak.

Az eddig jól működött támogatószolgálatok nagy részét is ellehetetlenítették, ezért bezárták kapuikat.

A betegszállítók működéséhez szükséges anyagi helyzet sem megoldott.

Az Önkormányzat több olyan épületbe akarja  áthelyezni az orvosi szolgáltatásokat, melyek nem akadálymentesek és nem is kötelezhetők arra, mivel ezek az épületek nem új építésűek.

Az Örs vezér téren található rendelő intézet és környéke semmien formában nem akadálymentesített.

Amennyiben a Hermina úti rendelőt bezárják nagyon sok fogyatékkalélő és idős ember egyenlő esélyű hozzáférésétássák alá!

 

Számunkra az elfogadhatatlan és csak kifogás, hogy az Önkormányzatnak erre nincs pénze és kapacitása!

Ha az Önkormányzatnak van arra pénze, hogy

-17 millió forintot elkülönítsen olinpiai célokra,

-20 millió forintból külföldi házat vásároljon,

-80 millió forintból tanácsadói cégeket finanszírozzon,

-több mint 200 millió média megjelenésekre,

akkor legyen arra is, hogy több ezer ember egészségügyi ellátását megoldja akadálymentesen!

 

A fogyatékossággal élő emberek közül sokan hisznek az

érdekérvényesítés erejében, az összefogásban. Kérjük, tartsa és

tartassa be a Polgármesterré választása előtt tett ígéreteket.

 

Együttműködésében bízva, tisztelettel:

 

Czikora Róbert

Látássérült Állampolgárok Jogaiért Mozgalom

 

 

Budapest, 2012. április 12.

 

Szerző: Vaksutyorgó  2012.04.12. 14:56 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sutyorgo.blog.hu/api/trackback/id/tr384389733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása